۷ دلیل برای اینکه باید کتاب بخوانید
احتمالا در مورد اهمیت مطالعه و کتابخوانی مطالب زیادی شنیده و یا دیده اید. مطالبی که به ما یادآوری می کنند کتاب خواندن بسیار مهم است و باید در برنامه روزانه افراد آورده شود.
اما چند واقعیت پنهان در پس اهمیت کتابخوانی وجود دارد که اول از همه باید با آنها روبرو شویم:
واقعیت اول: چرا کتاب بخوانیم؟!
واقعیت دوم: چه کتابی بخوانیم؟!
واقعیت سوم: چگونه کتاب بخوانیم؟
در این مقاله کوتاه میخواهم در مورد ۷ دلیل برای اینکه کتاب باید بخوانید با شما صحبت کنم
دلایلی که هر یک از اونها خودشون کتاب خواندن را بر ما واجب می کند.
دلیل اول: تقویت مغز
خیلی از افراد از تاثیر کتاب خواندن روی مغز اطلاع ندارند و نمیدانند که کتاب خواندن از همان دوران کودکی چه تاثیری بر زندگی شان میگذارد. آیا می دانستید که کودکان شش ماههای که والدینشان چندبار در هفته برایشان کتاب میخوانند در مقایسه با کودکانی که از چنین تجربهای محروم هستند در چهار سالگی مهارت خواندن و نوشتن بهتری دارند، نمره بالاتری در آزمونهای هوش میگیرند و سالها بعد در زندگی شغل بهتری خواهند یافت؟
پژوهشها نشان میدهند که میزان ابتلا به بیماری آلزایمر در افرادی که با کتاب خواندن یا انجام بازیهایی که ذهن را به چالش میکشند مانند بازی شطرنج، از ذهن و مغز خود کار میکشند در مقایسه با افرادی که بیشتر زمان خود را صرف انجام فعالیتهای کمتر تحریک کننده میکنند حدودا دو و نیم برابر کمتر است. پژوهشها نشان میدهند که هوشیاری ذهنی روند ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را کند میکند (یا حتی از وقوع آن پیشگیری میکند).
دلیل دوم: کاهش استرس
شارل دومنتسکیو از متفکرین برتر فرانسوی میگوید:
«من هیچ اندوهی را نمیشناسم که ساعتی مطالعه، آن را تسکین ندهد…»
یک کتاب خوب در چشم برهم زدنی شما را وارد دنیای دیگری بدور از تمام نگرانیها و دغدغههایتان میکند و بدین ترتیب باعث میشود اندکی از میزان استرستان کاسته شود. براساس پژوهشی که دانشگاه Sussex انجام داده، تنها شش دقیقه مطالعه کتاب تا ۶۸ درصد میزان استرس را کاهش میدهد. دکتر لویس (Lewis) نوروپسیکولوژیست (روانشناس عصب شناس) شناختی در گفتگو با خبرگزاری تلگراف (Telegraph) گفت:
غرق شدن و رها کردن خود در یک کتاب نهایت آرامش است؛ بخصوص در دوران بد اقتصادی که همگی به نوعی بدنبال فرار از واقعیت و انزوا هستیم.
دلیل سوم: کسب دانش و یادگیری مهارت ها
آگاهی، نجاتبخش است. شاید بتوان گفت آگاهی مهمترین و باارزشترین چیزی است که کتاب به ما میدهد. این آگاهی بخشی میتواند در سطوح مختلف رخ دهد، از عمیقترین لایههای شخصیتی تا افزایش اطلاعات عمومی. بزرگی گفته است خواندن کتاب خوب مانند گفت و گو با بهترین ذهنهای قرون گذشته است و به درستی انگار با خواندن کتاب، سر کلاس بزرگ ترین اندیشمندان نشسته و سخنان آنان را میشنویم.
اگر میخواهید فردی باشید که درباره موضوعات و مسائل مختلف اطلاعات دارد، باید کتاب بخوانید و مطالعه کنید. لزومی هم ندارد که درباره موضوع خاص مهمی مطالعه کنید، هرچیزی که دم دستتان باشد و به اطلاعاتتان اضافه میکند برای خواندن مناسب است.
بیشتر افراد کتابخوان اهل مطالعه آدمهای جالب و جذابی هستند اما معمولا آنهایی که کتاب نمیخوانند جزو آدمهای دوستداشتنی نیستند و همنشینی با آنها کسالتبار خواهد بود. هرچقدر اطلاعات و دانش بیشتری داشته باشید امکانات بیشتری برای مقابله با مشکلات زندگی در اختیارتان قرار میگیرد.
پس اگر اهل مطالعه شوید میتوانید در هر حوزه ای که نیاز به دانش و آگاهی دارید از طریق مطالعه کتاب های موثر در آن زمینه دانش کافی را کسب کنید.
دلیل چهارم: گسترش دامنه لغات
یکی از دلایل مهم برای مطالعه کتاب که شاید کمتر به آن توجه شده باشد، گسترش دامنه لغات در مغز شماست. شما هر چه کتاب بیشتری بخوانید کلمات بیشتری یاد می گیرید و لغات بیشتری در جعبه کلمات مغز خود خواهید داشت. دانستن کلمات بیشتر چه کمکی به ما می کند؟
هرچه دامنه واژگانی گستردهتر و قویتری داشته باشید، بهتر میتوانید احساسات و تفکراتتان را بروز دهید.
افرادی که بخوبی با انواع واژههای توصیفی از زبان استفاده میکنند همواره مورد تحسین بقیه قرار گرفتهاند. این یک واقعیت است که توانایی خوب صحبت کردن روی سایرین تاثیر میگذارد و راه را برای ترفیع، پیشرفت، نقشهای رهبری و دولتی هموار میسازد. محققان دانشگاه Santiago de Compostela اسپانیا به این نتیجه رسیدند که دامنه واژگانی غنی، زوال عقل را به تاخیر میاندازد. بنابراین هرچه دامنه واژگان شما گستردهتر باشد، احتمال سلامت روانی در سنین پیری بالاتر میرود.
دلیل پنجم: تقویت حافظه
مظالعه کتاب ها باعث تقویت حافظه ما می شود. تفاوت زیادی بین یک فعالیت بی کنش مانند تماشا کردن تلویزیون و یک فعالیت مانند کتابخوانی وجود دارد. وقتی شما مطالعه میکنید، به ذهن خود آموزش میدهید که روی اطلاعات جدید تمرکز کرده و آنها را جذب کند، این امر باعث بهبود حافظه و مهارتهای تحلیلی مغز میشود. این امر یعنی مطالعه تبدیل به یک ورزش برای مغز شما میشود.
نتایج اولیهای که در تحقیقی از دانشگاه استنفورد انجام شد نشان میدهد مطالعه کتاب با محتوای نزدیک به ادبیات، ورزش اصلی برای مغز به شمار میروند. بررسی اسکنهای ام آر آی انجام شده از افرادی که رمان جین آستین را عمیقا مطالعه میکردند، نشان میدهد جریان خون در بخشهایی از مغز که عملکرد شناختی و اجرایی را همزمان کنترل میکند، افزایش یافته است. در صورتی که مطالعه کتاب به صورت تفریحی تاثیرات محدودتری را نشان میدهد.
دلیل ششم: توانایی نوشتار بهتر
وقتی دامنه واژگانیتان بهتر شود طبعا روی نوشتارتان نیز تاثیر میگذارد. افرادی که از تاثیر مطالعه بر مغز مطلع هستند و زیاد مطالعه میکنند بخصوص متون دقیق و موثق، با سبکهای نوشتاری مختلف آشنا میشوند و به سبک نوشتاری خوبی برای خود دست خواهند یافت؛ چرا که بصورت نیمه ناخودآگاه تحت تاثیر کتابهای خوانده شده قرار میگیرند. هرچقدر بیشتر کتابهای با کیفیتتر بخوانید توانایی نوشتاریتان بهتر میشود. و توانایی نوشتار در حال حاضر می تواند برای شما تبدیل به یک شغل پردرآمد شود.
دلیل هفتم: صرفه جویی در هزینه ها
یکی دیگر از دلایل مهم برای مطالعه کتاب ها، صرفه جویی در هزینه هاست. زمانی که از هزینه صحبت می کنم منظورم فقط پول نیست.
باارزش ترین دارایی ما در زندگی زمان و انرژی ماست. ما با مطالعه کتاب و دریافت تجربه افراد می توانیم در زمان و انرژی خود صرفه جویی کنیم. همچنین یادگیری دانش و کسب اطلاعات از طریق کتاب هنوز هم از ارزان ترین و در دسترس ترین راه هاست.
اگر دوست دارید یک کتابخوان حرفه ای شوید حتما روی بنر زیر کلیک کنید: